Konkursy kulinarne w Powiecie Sandomierskim

Materiał informacyjny POWIAT SANDOMIERSKI
Regionalny Konkurs Umiejętności Kulinarnych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu

Od 2013 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN organizowany jest Regionalny Konkurs Umiejętności Kulinarnych pod honorowym patronatem Starosty Sandomierskiego . W konkursie biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych województw podkarpackiego i świętokrzyskiego oraz z koledżu z Iwanofrankowska (Ukraina).

Konkursy pogłębiają wiedzę przyszłych kucharzy o tradycję kulinarną regionu oraz mają za zadanie przekonanie młodych adeptów sztuki kulinarnej do korzystania z bogactwa produktów lokalnych. Uczestnicy przygotowują : danie główne oraz przystawkę lub deser z wykorzystaniem owoców i warzyw charakterystycznych dla naszego regionu.

Do chwili obecnej odbyło się sześć edycji o następującej tematyce:

  • „Jabłko - król sadów i stołów” – grudzień 2013
  • „Jego wysokość pomidor” – listopad 2014
  • „Gruszka sandomierska”- listopad 2015
  • „Groch z fasolą”- grudzień 2016
  • „Winogrono- przysmak smakosza” - listopad 2018
  • „Kulinarne wędrówki ze szparagami w tle” – czerwiec 2023

Zmagania młodych kucharzy oceniają szefowie kuchni znanych restauracji w Sandomierzu i okolicach. Jurorzy biorą pod uwagę: technikę wykonania, wartości odżywcze dania, smak, dobór składników i sposób podania.

Organizatorami konkursu jest Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN oraz Klub Sympatyków Szkoły” Sandomierska Marmolada”

Celem konkursu pt. „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne” jest popularyzowanie i dokumentowanie lokalnych tradycji kulinarnych mieszkańców powiatu sandomierskiego, że szczególnym uwzględnieniem wiejskich smaków i nawyków żywieniowych. Każdej edycji konkursu towarzyszy inny motyw przewodni. Zależy nam na promowaniu dawnych produktów kuchni regionalnej, posiadających przynajmniej kilkudziesięcioletnią tradycję występowania w naszym regionie. Stąd też wszystkie konkursowe produkty, potrawy, wypieki, marynaty, muszą być przygotowane według starych receptur i naturalnych składników pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, przy zastosowaniu dawnych procesów technologicznych. Konkurs stanowi inspiracje dla uczestników - mieszkańców powiatu sandomierskiego do prowadzenia badań - wywiadów w terenie, w poszukiwaniu najstarszych receptur kulinarnych oraz dawnych sprzętów kuchennych. Cieszy nas fakt, iż „potrawy” prezentowane podczas dotychczasowych edycji konkursu stały się popularnymi produktami kulinarnymi serwowanymi podczas lokalnych imprez okolicznościowych.

Przedstawiamy Państwu dotychczasowe edycje konkursu:

I edycja 2003
Tematyka konkursu „Tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: gm. Wilczyce
Potrawa – „Bidula”

II edycja 2004
Tematyka konkursu „Tradycyjne pieczywo domowe podawane z dodatkami”
Zwycięzca: Słupcza, gm. Dwikozy
Wypiek – „Chleb żytni z czarnuszka na liściu chrzanowym”

III edycja 2005 r.
Tematyka konkursu „Potrawy z kaszy - tradycyjne dania kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: gm. Wilczyce
Danie – „Zawijańce po wiejsku”

IV edycja 2006
Tematyka konkursu „ Domowe przetwory i marynaty”
Zwycięzca: gm. Łoniów
Zakąska – „Karp marynowany tzw. Łoniowiak”

V edycja 2007
Tematyka konkursu „Ziemniaczane potrawy kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica
Potrawa – „ Kugiel mieszczańki”

VI edycja 2008
Tematyka konkursu „ Jabłko podstawowy składnik wiejskich dań”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Zawichost
Potrawa – „Jabconka”

VII edycja 2009
Tematyka konkursu „ Kapusta – podstawowy składnik regionalnych potraw”
Jury w składzie:
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – „Dziadówka”

VIII edycja 2010
Tematyka konkursu „ Rośliny strączkowe w lokalnej kuchni”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica
Potrawa – „Groch z kapusta kwaszoną na żeberkach w pierzynce chlebowej”

IX edycja 2011
Tematyka konkursu „ Potrawy z drobiu w regionalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – „Kaczka po wiejsku”

X edycja 2012 r.
Tematyka konkursu „Pierogi po wiejsku”
Zwycięzca: Gmina Dwikozy
Potrawa – „Pierogi z kaszą jaglaną i mięsem z rosołu”

XI edycja 2013
Tematyka konkursu „Ryby słodkowodne w regionalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Łoniów
Potrawa – „Karp wędzony”

XII edycja 2014
Tematyka konkursu „Nabiał – podstawowy składnik wiejskich potraw”
Zwycięzca: Gmina Obrazów
Potrawa – „Serowe obłoczki”

XIII edycja 2015
Tematyka konkursu „Potrawy jarskie w kuchni wiejskiej”
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – Gołąbki z kaszą w sosie pieczarkowym

XIV edycja 2016
Tematyka konkursu „Tradycyjne zupy Sandomierszczyzny”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica
Potrawa – „Poliwka z lebiodo”

XV edycja 2017
Tematyka konkursu „Rośliny dziko rosnące w lokalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Łoniów
Potrawa – „Zupa z czarnego bzu”

XVI edycja 2018
Tematyka konkursu „ Warzywa korzeniowe w lokalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – Zupa marchewkowo – buraczkowa podana fantazyjnie w jednym talerzu

XVII edycja 2019
Tematyka konkursu „Grzyby w lokalnej kuchni”
Zwycięzca: Gmina Samborzec
Potrawa – Przysmak leśny – kluski kładzione w sosie kurkowym

XVIII edycja 2020
Tematyka konkursu „Słodkie wypieki – ciasta regionalne”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica
Potrawa – Buracorz

XIX edycja 2021
Tematyka konkursu „Tradycyjne potrawy z kaszy”
Zwycięzca: Miasto i Gmina Zawichost
Potrawa – Pierogi z kaszą gryczaną, gotowanym jajkiem i grzybami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na opatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto