MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Impreza w Explosion w Radomiu. Czadu dał zespół Szpilki! [ZDJĘCIA]

Impreza w Explosion w Radomiu. Czadu dał zespół Szpilki! [ZDJĘCIA]

Mężczyzna stracił 1,5 tysiąca złotych po tym, jak udostępnił swój kod blik

Mężczyzna stracił 1,5 tysiąca złotych po tym, jak udostępnił swój kod blik

Polecamy

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę